Loading...

Find din A-kasse på vores liste over udbydere

Sammenlign priser og find din nye A-kasse i dag

Letfinans ØkonomiTjek viser dig hvor du kan spare mange penge i din privatøkonomi

Find den bedste A-kasse til den bedste pris på vores samlede liste af udbydere.

  • a-kasse ansøg gratis Sammenlign A-kasse

    Benyt vores liste over udbydere og find det match der passer dig bedst.

  • a-kasse modtag flere tilbud Vælg ønsket A-kasse

    Vælg din ønskede A-kasse ved at klikke på den grønne Vælg knap.

  • a-kasse vælg det bedste tilbud Spar tid & penge

    Vi har samlet de bedste udbydere ét sted – så du kan spare tid & penge.

Det siger Letfinans brugere

Prøv vores gratis ØkonomiTjek

Letfinans ØkonomiTjek viser dig hvor du kan spare mange penge i din privatøkonomi – Gratis og uforpligtende.

Opret her

Læs mere om A-kasse her



Sidst opdateret: 01/08-2023 | Læsetid: 26 minutter

Skrevet af: Medstifter, Peter Rossing


A-kasse

A-kasse er egentlig en forkortelse for arbejdsløsheds-kasse, og et medlemskab af en A-kasse fungerer som en slags sikkerhed for en økonomisk indtægt, hvis du skulle miste dit arbejde. Selvom du føler dig sikker i dit job, så kan du med fordel overveje at melde dig ind i en A-kasse. Det kan du læse meget mere om i afsnittene nedenfor, ligesom vi gør dig klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge den bedste A-kasse for dig. Mange tror, at de kan få udbetalt dagpenge, den dag de bliver ledige, så længe de er meldt ind i en A-kasse, men det er ikke hele sandheden. A-kasserne har nemlig et krav om, at du har været medlem hos dem i et år, før du kan få udbetalt dagpenge fra dag et. Er det ikke tilfældet, så vil der være en karensperiode på tre uger, før du kan begynde at få udbetalt dagpenge. Er du på nuværende tidspunkt medlem af en A-kasse, men ønsker at skifte til en anden, så kan du sagtens gøre dette. Du mister nemlig ikke din anciennitet, når du skifter fra en A-kasse til en anden. Går du med tanker om at melde dig ind i en A-kasse eller skifte til en anden, så kan du med fordel læse de nedenstående afsnit, hvor vi har samlet en oversigt over alt det, som du med fordel kan være opmærksom på, når du bevæger dig rundt i den jungle, som udvalget af A-kasser i Danmark kan være.


Hvorfor være medlem af en A-kasse?

Ved at være medlem af en a-kasse kan du sikre dig selv bedst muligt økonomisk. Det gælder både, hvis du er studerende, og hvis du er i arbejde. Som studerende kan du ikke være sikker på, at der er et job til dig, den dag du står med eksamensbeviset i hånden. Og det er lige præcis her, at du kan drage nytte af at være medlem af en A-kasse. Ved at melde dig ind i en A-kasse er du nemlig sikret dagpenge i din ledighedsperiode, hvorimod du uden et medlemskab kun er sikret kontanthjælp. Det samme gælder, hvis du er i arbejde. Skulle du sige dit job op eller blive opsagt, så er du ved at være medlem af en A-kasse sikret en fast månedlig indtægt i form af dagpenge, som gør, at du typisk stadig vil kunne betale de faste regninger, selvom du nu står uden job. Ved at være medlem af en A-kasse slipper du altså for at skulle bekymre dig om din indtægtskilde, da du vil få udbetalt dagpenge, og du kan derfor fokusere fuldt ud på din jobsøgning, så du forhåbentlig snart kan komme i job igen. Ved at være medlem af en A-kasse har du krav på at få udbetalt dagpenge, uanset om du bliver opsagt, eller om det er dig selv, der vælger at sige op. Dog er det værd at være opmærksom på, at hvis du siger op på grund af sygdom eller flytning, så vil du være sikret dagpenge fra dag et, men er der andre årsager til din opsigelse, så vil du skulle gennem en karensperiode på tre uger, før du kan få udbetalt dagpenge. Hvor meget du kan få udbetalt i dagpenge, vil afhænge af den indtægt, du havde på dit job. Du vil aldrig kunne få udbetalt mere end 90% af din tidligere indtægt i dagpenge.

Det er helt op til den enkelte, om et medlemskab hos en A-kasse giver mening. Der er nemlig ikke noget lovkrav om det, men der hersker ikke nogen tvivl om, at du er langt bedre sikret økonomisk, hvis du en dag skulle stå uden job.


A-kasse - Hvorfor være medlem af en A-kasse?

Hvilke krav kan der være fra A-kassens side?

Den enkelte A-kasse kan have nogle krav til dig som medlem, for at du kan få udbetalt dagpenge ved ledighed. Det er blandt andet et krav hos alle A-kasser, at du har været medlem i minimum 12 måneder, for at du kan få udbetalt dagpenge fra dag et. Derudover er der et indkomstkrav, som handler om din indtægt op til, at du blev ledig. På samme måde er der er beskæftigelseskrav på et vist antal timer, som du skal have arbejdet op til, at du blev ledig. Samtidig skal du, så snart du bliver ledig, registrere dig hos jobcenteret som ledig, og det er derfor også et krav, at du står til rådighed på arbejdsmarkedet, og at du kan starte på et job med en enkelt dags varsel. Du betaler et fast kontingent til din A-kasse, og disse opkrævninger skal selvsagt også være betalt, for at du har krav på dagpenge. Dette kontingent til A-kassen består af følgende dele:

 ●  Statsbidrag

 ●  Administrationsbidrag

 ●  ATP-bidrag

 ●  Efterlønsbidrag

Stats- og ATP-bidraget vil være det samme for alle A-kasser, mens administrationsbidraget vil være fastsat af den enkelte a-kasse, da dette beløb har til formål at dække udgifter i forbindelse med husleje, løn med videre for den enkelte A-kasse, og disse vil selvsagt variere meget.


Det skal du vide, når du vælger A-kasse

Det beløb, du får udbetalt i dagpenge, hvis du skulle stå uden arbejde, afhænger ikke af hvilken A-kasse du vælger. Dette beløb er nemlig fastsat af staten og vil derfor være det sammen, uanset hvilken A-kasse du er medlem af, og hvor meget du betaler i kontingent. Men du skal dog opfylde den pågældende A-kasses krav for at kunne få udbetalt dagpenge, og her vil der typisk være et krav om, at du skal have været medlem i et år, før du blev ledig. Selvom du ikke har planer om at komme på dagpenge lige nu, så kan det altså godt give god mening at melde sig ind i en A-kasse allerede nu, så du er sikret, hvis det alligevel skulle ske. Derudover skal du også opfylde et indkomst- eller beskæftigelseskrav eller være dimitteret fra en videregående uddannelse for at få udbetalt dagpenge gennem din A-kasse. Det er ikke muligt at melde sig ind i en A-kasse, når du først er arbejdsløs, og det er derfor vigtigt, at du får meldt dig ind, mens du har et arbejde.


Hvilken A-kasse skal jeg vælge?

Der er en del lighedstegn mellem de forskellige A-kasser, som du har mulighed for at melde dig ind i. Derfor er det vigtigt at gøre op med dig selv, om det er prisen på medlemskabet, der er vigtigst for dig, eller om det i højere grad handler om, om den pågældende A-kasse er eksperter inden for dit arbejdsområde. Kort sagt handler det i bund og grund om, at din A-kasse støtter dig under din ledighed, og at de kan rådgive om din situation og dit fag. Når du skal vælge A-kasse, så kan du med fordel tage en snak med dine venner, kollegaer eller familiemedlemmer. Særligt dine kollegaer kan du med fordel spørge til råds, da de er i samme branche som dig og derfor kan have erfaring med, hvordan den pågældende A-kasse arbejder med folk indenfor lige præcis din branche. Det kan generelt være udbytterigt at gøre brug af andres erfaringer, og derfor kan du også med fordel se på anmeldelser af den pågældende A-kasse på for eksempel Trustpilot. Her vil du også kunne blive klogere på, hvilken A-kasse der giver mest værdi for pengene, og om det kan give mening at give lidt ekstra for kontingentet, eller om du bare skal holde dig til at vælge den A-kasse med det billigste kontingent.

I valget af A-kasse kan du også med fordel gøre op med dig selv, hvilke behov du ville have, hvis du skulle blive arbejdsløs. Hvis du foretrækker at klare dig selv, og du mener, at du sagtens kan styre din egen situation, så kan du fint vælge en tværfaglig A-kasse, og vil du gerne have rådgivning under din ledighed, så bør du i stedet vælger en A-kasse, der har indgående kendskab til lige præcis din branche. Forskellen på de to kan du læse meget mere om i afsnittet nedenfor.

Geografi kan også spille en afgørende rolle for dit valg af A-kasse. Ender du med at bruge dem meget, så vil det være en fordel at vælge en A-kasse tæt på dit hjem. På den måde vil du ikke skulle bruge unødigt lang transporttid, når du ønsker at deltage i workshops og kurser. Det vil ofte være samme sted, rådighedssamtalerne bliver afholdt. Du vil typisk blive indkaldt til hver 3. måned, men hvorfor ikke gøre livet lidt nemmere for dig selv ved at vælge en A-kasse med base tæt på dig?

Det er meget individuelt, hvilken A-kasse der er den bedste for den enkelte. Det er derfor en god idé at gøre op med dig selv, hvilke at de ovenstående ting, der har mest betydning for dig.


Hvilken A-kasse skal jeg vælge?

Typer af A-kasser

Når du skal finde den rette A-kasse for dig, så er det vigtigt at kende forskel på de forskellige typer af A- kasser, du har at vælge mellem. Der vil nemlig være forskel på, hvad de forskellige A-kasser kan tilbyde dig. Overordnet set kan A-kasser opdeles i følgende tre kategorier: gule A-kasser, tværfaglige A-kasser og faglige A-kasser.

Gule A-kasser

De gule A-kasser dækker over Danmarks frie A-kasser, som alle forholder sig upolitiske. Navnet er inspireret af de gule fagforeninger, som hverken deltager i overenskomstforhandlinger eller søger deltagere til strejker. De gule A-kasser er dog ikke forbundet med de gule fagforeninger, og du kan derfor vælge frit. De gule A-kasser er typisk billigere end traditionelle A-kasser, men melder du dig ind i en sådan, så er du stadig sikret fuld A-kassedækning.

Tværfaglige A-kasser

De tværfaglige A-kasser er kendetegnet ved, at de optager alle, uanset branche. Går du efter det billigste medlemskab, når det kommer til A-kasser, så vil du typisk skulle vende blikket mod de tværfaglige A-kasser, da de typisk er billigere end de faglige af slagsen. Mange studerende vælger derfor også at blive medlem af en tværfaglig A-kasse, da en tilværelse på SU ofte ikke overlader mange ekstra penge i budgettet. Det er gratis at melde sig ind i en A-kasse som studerende, men så snart man står med eksamensbeviset i hånden, så skal der betales faste kontingenter til A-kassen. Derfor vælger mange unge en tværfaglig A-kasse, da de ved, at der er penge at spare på kontingentet.

Faglige A-kasser

Faglige A-kasser optager kun medlemmer, som arbejder inden for specifikke fag. Vælger du en af disse A- kasser, så kan du typisk få en mere dybdegående vejledning og sparring, fordi de her er eksperter inden for lige præcis dit område. Kontingentprisen vil her ofte være dyrere end for de gule A-kasser og de tværfaglige A-kasser.


Spar penge på A-kasse, Bredbånd, Mobilabonnement og Strøm her

A-kasse

Her finder du de bedste og billigste A-kasser - samlet ét sted.

Følg linket herunder og vælg din nye A-kasse i dag.

Bredbånd

Find billigt bredbånd med høj hastighed på vores liste over udbydere herunder.

Sammenlign og vælg din ønskede udbyder via linket her.

Mobilabonnement

Sammenlign markedets bedste udbydere af mobilabonnementer ét sted.

Vælg din udbyder herunder.

Strøm

Har du brug for billig grøn strøm?

Vi har fundet klimavenlige abonnementer på grøn strøm til dig herunder.



A-kasser med lønsikring

Hos langt de fleste A-kasser er det muligt at tilkøbe lønsikring. Lønsikring er en mulighed for at sikre en højere indtægt, hvis du skulle stå uden arbejde. Du skal dog opfylde nogle krav for at kunne få lønsikring. Blandt andet skal du have været ansat i 12 måneder, inden du tegner forsikringen. Derudover er der hos de fleste A-kasser et minimumskrav til din indtægt, som du skal opfylde, for at de kan tilbyde dig lønsikring. Hvis du overvejer lønsikring, så kan du gøre dig nogle tanker om, hvor afhængig du er af den løn, du får nu set i forhold til at skulle sætte penge til, hvis du bliver fyret.


A-kasse - A-kasser med lønsikring

Gratis A-kasse

Den eneste måde, du kan opnå et gratis medlemskab af en A-kasse på, er ved at være studerende. Mange A-kasser tilbyder nemlig gratis medlemskab for studerende. Der er dog en række krav, som du skal opfylde for at kunne blive medlem. Din uddannelse skal minimum vare 1,5 år, hvilket svarer til 90 ECTS-point. Derudover skal du være bosiddende i Danmark, ligesom at din indtægt ikke må overstige et vist beløb, for at du kan få et gratis medlemskab. Netop fordi medlemskabet er gratis, at det en god idé at melde dig ind, allerede mens du er studerende. Og melder du dig ind et år før, at du dimitterer, så er du sikret dagpenge fra din første ledighedsdag. Som nyuddannet kan det være svært at lande sit første job, og her kan et medlemskab af en A-kasse være med til at give dig en ekstra økonomisk sikkerhed, når du har gennemført din uddannelse.


3 vigtige ting at fokusere på ved valg af a-kasse

  –   Hvor mange medlemmer har a-kassen?

Jo flere medlemmer en a-kasse har, jo bredere profil har de, og jo bedre mulighed er der for, at de har en medarbejder, der er specialist inden for lige præcis dit fag. Ofte er det ganske nemt at få et fingerpeg om antallet af medlemmer på den enkelte a-kasses hjemmeside.

  –   Hvordan håndterer A-kassen deres medlemmer?

Her kan du undersøge, hvad hver enkelt A-kasse egentlig kæmper for for deres medlemmer. Samtidig kan du se nærmere på, hvordan de har besvaret henvendelser på deres sociale medier, og hvordan de håndterer eventuelle dårlige anmeldelser på Trustpilot. Det kan sige meget om en A-kasse, hvordan de kommunikerer med nuværende, tidligere og potentielle medlemmer.

  –   Hvad får du med et medlemskab?

Det kan variere meget fra A-kasse til A-kasse, hvad de tilbyder dig, når du vælger at blive medlem hos dem. Her er det værd at undersøge, om du har mulighed for at få juridisk hjælp til opsigelser eller en uberettiget fyring, ligesom det også kun vil være nogle A-kasser, der tilbyder dig at gennemgå din ansættelseskontrakt, når du har fundet nyt job. Samtidig er det også værd at undersøge, om der er mulighed for lønsikring i den pågældende A-kasse. Er du stor sportsfan, så kan du overveje at gå efter en af de fagforeninger, der tilbyder gratis billetter til en række forskellige sportsbegivenheder. Inden du begynder at kigge nærmere på de forskellige A-kasser, kan du altså med fordel gøre op med dig selv, hvad du lægger vægt på, og hvad der er vigtigt at få med i dit medlemskab.


A-kasse - 3 vigtige ting at fokusere på ved valg af a-kasse

Priser på medlemskaber af A-kasser

Den enkelte A-kasse kan tage lige præcis den pris for et medlemskab, som de ønsker. De er dog også klar over, at der er kamp om medlemmerne, og den interne konkurrence mellem de forskellige A-kasser gør, at du ofte kan få en god pris på dit medlemskab. Der findes mange forskellige udbydere, og derfor kan det give god mening at bruge tid på at sammenligne de forskellige udbydere, da der her kan være penge at spare. Der er stor forskel på, hvad der er inkluderet i et medlemskab hos hver enkelt A-kasse, og du skal derfor ikke nødvendigvis altid gå efter den billigste løsning. Hvis du sætter pris på at forskellige tillægstjenester er inkluderet, så kan det give god mening at vælge en af de lidt dyrere a-kasser. Disse tillægsydelser kan for eksempel være mulighed for juridisk sparring ved en eventuel opsigelse, en vurdering af din ansættelseskontrakt eller hjælp ved uberettiget fyring. Der kan også være mulighed for at få gratis billetter til sportsbegivenheder gennem nogle A-kasser, ligesom du kan blive tilbudt hjælp til udarbejdelse af ansøgninger. Derudover findes der A-kasser, der er målrettet specifikke faggrupper, og du har derfor også mulighed vælge at blive medlem af en A-kasse, hvor de har særligt stor erfaring med personer inden for lige præcis dit erhverv.


Hvor meget kan jeg få i dagpenge fra min A-kasse?

Når du bliver ledig og ansøger om udbetaling af dagpenge, vil din hidtidige indtægt afgøre, hvor meget du kan få udbetalt, men du vil maksimalt kunne få 90% af din hidtidige indtægt i dagpenge fra din A-kasse, hvis du samtidig betaler for lønsikring. I udregningen af, hvor meget du kan få i dagpenge, vil der blive taget udgangspunkt i de 12 måneder med højst indtægt inden for de seneste 24 måneder. Hvis du er nyuddannet, så vil du få udbetalt dagpenge efter den gældende dimittendsats. Har du forsørgerpligt for et eller flere børn, så vil det også have indflydelse på det beløb, du kan få udbetalt i dagpenge. De forskellige satser kan ændre sig fra år til år, og det er derfor en god idé at researche på ed aktuelle tal, hvis du vil vide, hvad du kan få udbetalt.

Når du melder dig ledig, vil du få oplyst af din A-kasse, hvor meget du kan få udbetalt. Når du skal have udbetalt dagpenge, så vil de blive udbetalt for en måned ad gangen. Her vil du blive bedt om at udfylde dit ydelseskort, og dette skal være gjort seneste den 3. sidste hverdag i måneden. På den måde kan du være sikker på, at pengene er til din disposition på din Nemkonto den sidste hverdag i måneden. Hvis du sørger for at indsende dit ydelseskort i rette tid, så vil de gå ind på din konto ved månedens udgang. Hvis du ikke får sendt dit ydelseskort ind seneste en måned og 10 dage efter den pågældende udbetalingsmåned, så risikerer du at miste din ret til dagpenge i den måned. Vær opmærksom på, at dagpenge altid betales bagud.


A-kasse - Hvor meget kan jeg få i dagpenge fra min A-kasse?

A-kasse og fagforening

Flere steder er det muligt at få en samlet løsning, hvor du melder dig ind i en A-kasse og en fagforening, og her kan der være penge at spare på medlemskabet. Samtidig skal du ikke betale kontingenter to forskellige steder, men kan i stedet få en samlet løsning, hvor du kun betaler for et samlet medlemskab af både A- kasse og fagforening. Ingen A-kasse kan kræve, at du også er medlem af en fagforening, og der er således frit valg. Vil du have din A-kasse og din fagforening to forskellige steder, så står det dig også frit for at gøre det. Et medlemskab af en A-kasse kan være med til at give dig økonomisk sikkerhed, hvis du skulle stå uden job, mens du ved at melde dig ind i en fagforening kan få hjælp til en række forskellige ting i forbindelse med dit ansættelsesforhold, eller hvis du skulle miste dit job. En fagforening tilbyder juridisk rådgivning og sparring i forbindelse med løn- og arbejdsvilkår, ligesom de også står til din rådighed i sager vedrørende arbejdsskader og revalidering. Nogle fagforeninger vil også tilbyde hjælp til karriereplanlægning, ligesom det nogle steder er muligt at få rabat på blandt andet aviser og forsikringer. Det kan derfor give god mening at undersøge nærmere, hvad de forskellige fagforeninger kan tilbyde dig, på samme måde som vi anbefaler dig at gøre, når du skal finde den A-kasse, du ønsker at være medlem af.


Har du besøgt vores kundecenter?

Kundecenter

Vi hjælper dig hele vejen til de bedste udbyder. Du finder vores kundecenter herunder.

Spørgsmål & Svar

Få svar på de oftest stillede spørgsmål gennem os herunder.

Om os

Læs mere om os og hvad der driver os til at skabe den bedste tjeneste til dig her.

Kontakt os

Vi står altid til din rådighed og du kan kontakte os på både e-mail, chat og telefon i vores fulde åbningstid.

Gå til vores kontaktside herunder.



Hvordan skifter man A-kasse?

Er du allerede medlem af en A-kasse, men har fundet en anden, du hellere vil være medlem af, så er det ganske nemt at skifte. Du melder dig ganske enkelte ind i den nye A-kasse, og så tager de sig af arbejdet med at opsige dit medlemskab hos den gamle A-kasse. Har du prøvet at skifte mobilabonnement, så foregår det på præcis samme måde. Hvis du har fundet en anden A-kasse, du hellere vil være medlem af, så er det altså ganske enkelt og hurtigt at skifte. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og du tager din anciennitet med dig videre. Det er vigtigt, at du ikke selv opsiger dit medlemskab, men lader de to A-kasser klare det internt. Ellers kan du risikere at miste de rettigheder, du har optjent indtil nu. Det hele foregår online, og du behøver derfor ikke at møde op hos den pågældende A-kasse, men kan i stedet klare det hele hjemme fra sofaen.


Skal jeg være medlem af en A-kasse?

Det er helt valgfrit, om du vil være medlem af en A-kasse eller ej. Det er dog værd at være opmærksom på, at du med et medlemskab af en A-kasse kan være sikker på at få udbetalt dagpenge, hvis du skulle blive ledig, (og du vel at mærke opfylder retten til udbetaling af dagpenge). Mange tænker, at de vil kunne få udbetalt kontanthjælp, hvis de skulle blive ledige og ikke er medlem af en A-kasse. Det er dog vigtigt at huske på, at du ikke er selvskrevet til at få udbetalt kontanthjælp. Hvis du ejer en bil, et sommerhus eller aktier, så skal du skille dig af med disse, før du kan få udbetalt kontanthjælp. Det er alt sammen aktiver, som ikke har indflydelse på, om du kan få udbetalt dagpenge eller ej. Du skal dog have været medlem af en A-kasse i 12 måneder, for at du er berettiget til dagpenge, og det er derfor værd at overveje at melde sig ind i en A-kasse allerede i dag, hvis du vil sikre dig selv bedst muligt økonomisk.


A-kasse - Skal jeg være medlem af en A-kasse?

Sådan gør du, hvis du bliver ledig

Det kan være stressende pludselig at stå som ledig. Derfor er det godt med en guide til, hvordan man skal forholde sig. Din vigtigste opgave som ledig er at søge job. Ud over at følge de nedenstående punkter kan du med fordel tage fat i din A-kasse og høre, om de har nogen anbefalinger til, hvordan du skal forholde dig.

  1. Meld dig ledig hos din A-kasse
  2. Så snart du bliver ledig, skal du melde det hos din A-kasse. Hos nogle A-kasser gøres det online, og andre kræver, at du ringer til dem eller møder personligt op. Senest 14 dage efter du er blevet ledig, skal du desuden oprette et CV på Jobnet. Herefter vil både Jobnet og din A-kasse se på dit CV og godkende det. På dit CV vil være angivet, hvilke jobs du søger, ligesom du også skal oplyse om eventuelle tidligere erfaringer, din uddannelse og de gængse kontaktoplysninger såsom telefonnummer og mailadresse.

  3. Ansøg om dagpenge
  4. I din første tid som ledig vil du blive bedt om at udfylde en ledighedserklæring, som fungerer som en ansøgning om dagpenge. Den kan se forskellig ud, alt efter om du er nyuddannet, lønmodtager eller selvstændig. I den tid, du er ledig, skal du udfylde et ydelseskort hver måned, hvor du oplyser om, om har haft arbejde, har været syg eller har været på ferie.

  5. Samtale hos A-kassen
  6. De fleste A-kasser vil inden for den første uge bede dig om at booke en samtale hos dem. Det gør du nemt ved at logge ind hos din A-kasse og booke en dag og et tidspunkt, der passer dig. Her kan du høre mere om de forskellige regler og krav til dig som ledig. Samtalen har altså til formål at sætte godt gang i dit ledighedsforløb, så du er godt klædt på til at påbegynde din jobsøgning.

  7. Jobforslag og jobsøgning
  8. To vigtige krav til dig er, at du som minimum skal søge to jobs om ugen, og at du skal tjekke dine jobforslag på Jobnet minimum en gang om ugen. Hvis du har svært ved at huske det, så er det en god idé at vælge en fast dag, hvor du tjekker dine jobtilbud.


Krav til dig som ledig

Når du bliver ledig, så vil din A-kasse have nogle krav til dig, som du skal leve op til for at få udbetalt dagpenge. Først og fremmest skal du være aktivt jobsøgende, hvilket vil sige, at du skal søge to jobs om ugen. Herudover er der krav om, at du er tilmeldt Jobnet, og at du har et aktivt CV derinde. Derudover skal du registrere dine jobsøgningsaktiviteter og uploade minimum en ansøgning hver måned. For at kunne få udbetalt dagpenge gennem din A-kasse skal du derudover kunne starte på et arbejde med en enkelt dags varsel. Derudover vil din A-kasse ofte kræve af dig, at du laver en skriftlig aftale vedrørende din jobsøgning. Samtidig skal du have fast bopæl i Danmark. Det vil også være påkrævet af dig, at du selv booker de møder, du bliver indkaldt til af din A-kasse og af jobcenteret.


A-kasse - Krav til dig som ledig

Gode råd til jobsøgningen

Det at være medlem af en A-kasse udgør en god sikkerhed, hvis du en dag skulle stå uden job. Men der er ingen tvivl om, at det er mere optimalt at være i job end på dagpenge, og derfor får du her et par gode råd, der måske kan være en hjælp på vejen til at komme hurtigere i job igen.

  • Kompetenceafklaring
  • Når du står som jobsøgende, så er det vigtigt at have helt styr på, hvad det egentlig er, du kan, og hvad du kan tilbyde en eventuel arbejdsgiver. Her er det en god idé at lave en liste med ting, du kan bidrage med. Det kan både være viden, du har tilegnet dig gennem din uddannelse, ligesom det kan være praktiske værktøjer og erfaringer, du har tilegnet dig gennem tidligere jobs. Ved at have afklaret dine kompetencer kan du nemmere skrive en målrettet ansøgning, ligesom du ville kunne komme med bud på, hvordan du konkret kan gøre en forskel i den virksomhed, som du er til samtale hos. Når du laver en liste over dine kompetencer, så kan du vælge at opdele dem i personlige kompetencer og faglige kompetencer. Det er godt at komme ind på begge dele i en ansøgning og en eventuel jobsamtale. Når du har lavet en samlet liste over alle kompetencer, så kan du prioritere dem efter relevans for den branche, du søger job indenfor. Til sidst kan du målrette dine kompetencer efter, hvilket job du søger. Din A-kasse eller fagforening vil ofte kunne hjælpe dig med din kompetenceafklaring.

  • Ansøgningen
  • Det er lidt forskelligt, om det er CV’et eller ansøgningen, der bliver læst først i forbindelse med en rekrutteringsproces, men en ting er sikkert: Din ansøgning er din mulighed for at fange modtagerens interesse. Du skal huske på, at vedkommende, der læser din ansøgning, også læser mange andres, og derfor er det godt at fatte sig i korthed. Hold det gerne på en enkelt side og lav luft mellem dine afsnit, så teksten er nemmere at overskue. Derudover er det en god idé at være helt skarp på, hvordan du rent fagligt er et godt match for den pågældende virksomhed. Derudover må det gerne skinne igennem, hvorfor du brænder for at arbejde for lige præcis denne virksomhed.

    Din A-kasse er også interesseret i at hjælpe dig godt på vej mod dit nye job, og særligt de branchespecifikke A-kasser vil kunne give dig god sparring ift. din ansøgning.

  • CV’et
  • Også CV’et er vigtigt, fordi det er her, en potentiel arbejdsgiver kan danne sig et hurtigt overblik over dine erfaringer. Der er flere forskellige holdninger til den optimale længde, ligesom det selvsagt vil afhænge af, hvor meget erfaring du har, som kan nævnes i et CV. Du skal dog ikke være bekymret over at have et CV, der fylder tre sider, så længe det er overskueligt sat op. Det er en god idé at få al relevant erfaring med i dit CV, og du kan derfor også roligt angive virksomhedspraktik og løntilskud på dit CV. Derudover er det altid en god idé at målrette dit CV til det job, du søger. Derudover er det godt at have et professionelt og vellignende billede på dit CV.

    Din A-kasse vil typisk også kunne hjælpe dig med, hvad du skal fokusere på i dit CV. Er du medlem af en fagforening, så kan du også her få hjælp til udarbejdelsen af dit CV.

  • Jobsamtalen
  • Arbejdet med dit CV og din ansøgning har betalt sig, og du er blevet indkaldt til en jobsamtale! Men hvad nu? Forberedelse er en overset disciplin hos mange ansøgere, men forberedelse er utroligt vigtigt, hvis du vil forbedre dine chancer for at lande drømmejobbet. Som forberedelse til jobsamtalen kan du nedskrive nogle konkrete eksempler, der kan bakke dit CV og din ansøgning op. Herudover er det en god idé at have nogle spørgsmål med til jobsamtalen, som viser din interesse. Det kan for eksempel være faglige spørgsmål, eller det kan være spørgsmål til arbejdsopgaverne. Du kan også spørge ind til, hvad der skal til, for at du får succes i stillingen, eller hvilke udfordringer der kan være forbundet med at arbejde i virksomheden. Derudover vil du højst sandsynligt også blive stillet nogle spørgsmål, som du kan forberede dig på. Du vil højst sandsynligt blive bedt om at give en lille introduktion af dig selv, ligesom du kan forberede dig på at tale om din motivation for stillingen og redegøre for dine tidligere jobs og dine erfaringer fra disse.


Hvad sker der, hvis jeg ikke er medlem af en A-kasse?

Et medlemskab af en A-kasse er den eneste måde, du kan sikre dig at få udbetalt dagpenge, hvis du en dag står uden job. Hvis du ikke er medlem af en A-kasse, så kan du i stedet søge andre offentlige ydelser såsom kontanthjælp, ledighedsydelse eller uddannelseshjælp. Hvis du er blevet ledig grundet en skade eller et sygdomsforløb, så kan du modtage sygedagpenge. De kan blive udbetalt af din A-kasse, men du har også mulighed for at henvende dig direkte til kommunen med henblik på udbetaling af sygedagpenge, uden at du er medlem af en A-kasse. Her har du mulighed for at få udbetalt sygedagpenge i de første 14 dage af din sygdom.


A-kasse - Hvad sker der, hvis jeg ikke er medlem af en A-kasse?

Sammenlign A-kasser hos Letfinans

Hos Letfinans kan vi tilbyde at hjælpe dig med at finde din nye A-kasse. Udfylder du en ansøgning hos os, så sørger vi for at indhente tilbud på medlemskaber hos flere forskellige A-kasser, som vi sender til dig, og herefter er det op til dig at vælge den A-kasse, der bedst matcher dine ønsker. Hos os kan du ganske gratis få hjælp til at danne dig et overblik over markedet og samtidig undgå at betale for meget for dit medlemskab. Finder du en A-kasse i vores liste, som du ønsker at være medlem af, så kan du nemt blive guidet videre ved at trykke på den grønne knap ud for den ønskede A-kasse. Ønsker du at finde en A-kasse, du kan melde dig ind i, eller er du på udkig efter et billigere alternativ, så har vi gjort det nemt for dig at skabe et overblik i vores oversigt. Skulle du have spørgsmål til os, så er du altid velkommen til at tage kontakt til os. Du kan gøre brug af vores chatfunktion, og du kan også vælge at sende en mail til info@letfinans.dk. Foretrækker du at få svar på dit spørgsmål via telefonen, så ringer du blot til 31 31 90 00. Vores dygtige medarbejdere sidder klar til at hjælpe dig godt videre i jagten på den bedste og billigste A-kasse.

Kilde: Letfinans.dk


De bedste udbydere samlet ét sted

Vi har samlet de bedste udbydere i markedet til dig ét sted – Sammenlign, Vælg og spar penge i dag.

Find udbyder